Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης

Start time 2024-09-26 19:00
Finished Time 2024-09-27 00:00
Περιεχόμενο

ΔΙΑΛΕΞΗ – ΣΥΖΗΤΗΣΗ

Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης

 

ΠΕΜΠΤΗ 26 ΣΕΠΤΕΜΒΡΙΟΥ, στις 19:00 Auditorium Theo Angelopoulos, Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος, Σίνα 31

Είσοδος ελεύθερη. Ταυτόχρονη μετάφραση

Απευθείας μετάδοση της εκδήλωσης μέσω του ifg.gr

Οι μεταδόσεις πραγματοποιούνται στο πλαίσιο της συνεργασίας του Γαλλικού Ινστιτούτου Ελλάδος με την υπηρεσία ΔΙΑΥΛΟΣ του ΕΔΥΤΕ

 

Το Γαλλικό Ινστιτούτο Ελλάδος και οι Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης σας προσκαλούν την Πέμπτη 26 Σεπτεμβρίου 2024, στις 19:00, στη διάλεξη του καθηγητή Pierre Raffard, με θέμα «Παιχνίδια εξουσίας στο πιάτο μας: γεωπολιτική των τροφίμων την εποχή της παγκοσμιοποίησης».

Ο Pierre Raffard είναι Γάλλος επιστήμονας, καθηγητής Γεωπολιτικής και Διεθνών Σχέσεων στο ILERI – Institut Libre des Relations Internationales, στο Παρίσι και συνιδρυτής του ερευνητικού εργαστηρίου Food 2.0 Lab.

Μετά τη διάλεξη θα ακολουθήσει συζήτηση με τους:

Θεοδοσία Ανθοπούλου, καθηγήτρια Κοινωνικής Γεωγραφίας στο Τμήμα Κοινωνικής Πολιτικής του Παντείου Πανεπιστημίου,

Παύλο Καρανικόλα, καθηγητή στο Τμήμα Αγροτικής Οικονομίας και Ανάπτυξης του Γεωπονικού Πανεπιστημίου Αθηνών και τον

Μανώλη Παπουτσάκη, σεφ και επιχειρηματία στον τομέα της εστίασης.

Τη συζήτηση θα συντονίσει η Κατερίνα Χριστοφυλλίδου, δημοσιογράφος.

Στην εκδήλωση, οι ομιλητές θα συζητήσουν για τον καίριο ρόλο της τροφής στις ανθρώπινες κοινωνίες σήμερα. Πέρα από αντικείμενο απόλαυσης, η τροφή αποτελεί εγγύηση της κοινωνικής και πολιτικής σταθερότητας. Στις μέρες μας, η αφθονία του παγκόσμιου συστήματος τροφίμων έρχεται σε αντίθεση με την επισιτιστική ανασφάλεια που πλήττει μεγάλα κομμάτια του πληθυσμού. Ως απάντηση σε αυτές τις προκλήσεις έρχονται πρωτοβουλίες που στοχεύουν στην επανατοπικοποίηση των αγροδιατροφικών συστημάτων, την υπεράσπιση της τοπικής οικογενειακής γεωργίας και την αλληλεγγύη τόσο σε τοπικό όσο και σε παγκόσμιο επίπεδο.

Η εκδήλωση διοργανώνεται με αφορμή την έκδοση στα ελληνικά του βιβλίου του Pierre Raffard «γεωπολιτική των τροφίμων και της γαστρονομίας», το οποίο κυκλοφόρησε από τις Πανεπιστημιακές Εκδόσεις Κρήτης το 2023.